Ce înveți la școala de șoferi despre condusul pe timp de noapte?

Anunt public IMM  > Recomandari >  Ce înveți la școala de șoferi despre condusul pe timp de noapte?
0 Comments

Condusul pe timp de noapte reprezintă o provocare  pentru mulți șoferi, indiferent de experiența pe care au acumulat-o.

Vizibilitatea scăzută, oboseala și luminile celorlalți participanți la trafic sunt doar câteva dintre dificultățile care pot apărea.

La o școlă de șoferi bună, precum  școala de șoferi Brașov Instructorultău, se acordă o atenție sporită condusului pe timp de noapte. Nu toate școlile pun accent pe acest aspect însă. Tocmai de aceea, trebuie să te asiguri că de-a lungul procesului de învățare vei învăța totul și despre condusul pe timp de noapte.

Ce trebuie să înveți la școala de șoferi despre condusul pe timp de noapte?

Unul dintre primele lucruri pe care instructorii le subliniază este ajustarea vitezei la condițiile de vizibilitate. Chiar dacă drumul este liber, iar tu te simți încrezător la volan, noaptea nu e momentul să testezi limitele mașinii. Pe măsură ce vizibilitatea scade, timpul de reacție crește. Este esențial ca noaptea să conduci mai încet, pentru a putea observa din timp eventualele obstacole. Profesorii te sfătuiesc să îți reduci viteza în zonele slab luminate, în apropierea intersecțiilor sau în curbele strânse.

Un alt aspect  important este învățarea modului corect de utilizare a luminilor. Trebuie să treci de la faza lungă la faza scurtă atunci când te apropii de alte mașini, fie că sunt pe sensul opus, fie că circulă în fața ta, trebuie  să folosești farurile de ceață doar atunci când e absolut necesar – în condiții de ceață densă sau ploaie puternică și trebuie să verifici funcționarea corectă a tuturor luminilor înainte de plecarea în orice călătorie de noapte.

Oboseala este unul dintre cei mai mari inamici ai condusului pe timp de noapte.Tocmai de aceea, trebuie să știi care sunt  riscurile conducerii când ești obosit și care sunt semnele timpurii ale acestei stări. Poate ai observat că, la drum lung, începi să clipești mai des sau să pierzi concentrarea pentru câteva secunde – acestea sunt semnale clare că trebuie să te oprești și să faci o pauză.

Pe timp de noapte, este mai dificil să vezi clar ce se află în spatele mașinii sau în unghiurile moarte.  Tocmai de aceea, trebuie să verifici mai des oglinzile. Dacă vezi faruri în oglinzi, trebuie să te asiguri că mașina din spate păstrează o distanță de siguranță. Este la fel de important să-ți păstrezi și tu distanța față de vehiculul din față, în special în condiții de vizibilitate scăzută.

În multe regiuni, șoselele pot fi traversate de animale, mai ales în zonele împădurite sau în apropierea câmpurilor. Pe timp de noapte, aceste pericole sunt mult mai greu de observat. Un alt lucru pe care trebuie să îl înveți la școala de șoferi este cum să eviți orice fel de accident cu un animal sălbatic.

Nu în ultimul rând, trebuie să înveți care este pregătirea corespunzătoare a mașinii pentru condusul pe timp de noapte.  Înainte de a pleca la drum trebuie să te asiguri că ai lichid de parbriz și că ștergătoarele funcționează corect, mai ales în condiții de ploaie. De asemenea,  trebuie să ai trusa de prim ajutor la îndemână și echipamente reflectorizante în caz de urgență.

Condusul pe timp de noapte poate fi mai solicitant pentru unii șoferi din cauza senzației de izolare și liniștea de pe drum. Un sfat important, pe care ar trebui să îl înveți la școala de șoferi este să ajustezi temperatura din interiorul mașinii pentru a te menține alert, fără a crea un disconfort prea mare.

Sintetizând, dacă conduci noaptea trebuie să te asiguri că mașina funcționează corect și că ești atent la fiecare detaliu. Dacă ești încă la capitolul în care înveți, încearcă să afli de la instructorul tău cât mai multe detalii despre condusul pe timp de noapte.